Romige pasta met kip
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
2 sneetjes volkorenbrood, in grove stukken
Olijfolie
1 eetlepel fijn geraspte schil van een citroen
Zeezout
50 gram donkere rietsuiker
4 eetlepels sherry
300 gram kerstomaten
4 kipfilets
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
250 gram spaghetti
175 gram spinazie
125 gram boursin
Bereiding
Maal het brood in een keukenmachine tot grove kruimels. Meng in een pan de kruimels met 1 eetlepel olie en rooster ze in 3-4 minuten op hoog vuur onder regelmatig roeren goudbruin en krokant. Neem ze van het vuur, roer de citroenraps en 1/4 theelepel zout erdoor en zet de broodkruimels weg.
Roer in een schaaltje de suiker en sherry door elkaar tot de suiker is opgelost. Doe de tomaten in een middelgrote schaal met 2 eetlepels van het sherrymengsel en schep zorgvuldig om. Bewaar het resterende mengsel als glazuur voor de kipfilets.
Schep de tomaten met een schuimspaan uit de schaal en bak ze in een grillpan in 2-3 minuten zonder deksel tot de tomaten zacht worden en licht gekaramelliseerd zijn. Schuif de pan daarbij regelmatig heen en weer. Schep de tomaten met een spatel terug in de schaal met het resterende sherry mengsel. Voeg 1/4 theelepel zout toe en schep voorzichtig om.
Bestrijk de kipfilet aan weerskanten met olie en bestrooi met zout en peper.
Grill of bak de kipfilets in ongeveer 8-12 minuten gaar. Neem ze uit de pan en laat ze 3-5 minuten staan. Snijd de filets dan in blokjes van 1 x 1 cm.
Kook ondertussen in een grote pan met water en zout de pasta beetgaar volgends de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 1 minuut voor het einde van de kooktijd de spinazie toe en laat hem al roerend slinken. Giet de pasta en spinazie af en van daarbij 250 ml. van het kookvocht op. doe de pasta en spinazie terug in de pan en roer dan meteen de tomaten, blokjes kip en roomkaas erdoor. Maak de pasta zo nodig wat losser met (een deel van) het kookvocht.
Verdeel de pasta over de borden, bestrooi hem met de krokante broodkruimels en serveer meteen.