Zalmtartaar
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 rode ui, gepeld
1 citroen, geraspt en uitgeperst
1 theelepel suiker
Zout & peper
220 gram zalm zonder huid
200 gram gerookte zalm
200 gram crèm fraîche
1 theelepel mosterd
1 granny smith appel, in kleine blokjes
15 gram bieslook, in ringetjes
Olijfolie
2 eetlepels chilisaus
De Granny Smith appel is hard, stevig en heeft een lichtgroene schil en knapperig, sappig vruchtvlees . De smaak is zuur en wrang. Hij blijft stevig als hij gebakken is, waardoor het een populaire kookappel is die gebruikt wordt in taarten, waar hij gezoet kan worden. De appel verandert van helemaal groen naar geel als hij overrijp is.
Bereiding
Snipper de helft van de roze ui en snij de andere helft van de ui in zo dun mogelijke halve ringen. Marineer de uienringen in een kommetje met het sap van een halve citroen, de suiker en zout en peper.
Snij de zalmfilet in blokjes van een halve cm, snij de gerookte zalm in flinterdunne reepjes. Meng de 2 soorten zalm, gesnipperde ui, crème fraîche, mosterd, citroenrasp en het sap van de overige halve citroen, de blokjes Granny Smith appel en bieslook in een kom tot een tartaar. Breng op smaak met zout en peper.
Pel de garnalen, kerf vanaf de rugzijde in en spoel schoon onder de kraan. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen 1 minuut op hoog vuur. Haal van het vuur en besprenkel met chilisaus.
Verdeel de tartaar over 4 borden. Gebruik eventueel een kookring. Verdeel de gemarineerde roze ui en de garnalen over de zalmtartaar en serveer direct.
Tip: decoreer extra met partjes Granny Smith appel.