
Gebakken Caribische rijst
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 citroen
1,5 liter kippenbouillon
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
100 gram chorizo
zonnebloemolie
1 theelepel kerriepoeder
2 eetlepels kokos
300 gram basmatirijst
1 mango
300 gram zalmfilet
400 gram zwarte bonen, uitgelekt
200 gram maiskorrels, uitgelekt
Zout & peper
1 theelepel chilipoeder
Bereiding
Snijd de citroen in plakjes en breng de bouillon met de citroen aan de kook. Zet het vuur uit en haal de citroen uit de bouillon.
Pel en snipper de ui en pel en hak de knoflook. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaaklijsten en snijd de paprika en chorizo in blokjes.
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, paprika, chorizo, kerrie, kokos en rijst ca. 3 minuten. Schenk zo veel bouillon bij de rijst dat de rijst net onder staat en kook de rijst in 15 minuten gaar. Voeg eventueel extra bouillon toe wanneer het geheel droog kookt. Giet indien nodig de rijst af.
Maak de mango schoon en snijd de mango en de zalm in blokjes. Voeg de bonen, mais, zalm en mango toe aan de rijst en gaar ze 5 minuten mee. Breng het geheel op smaak met wat zout, peper en chilipoeder.
Basmatirijst is een langkorrelige rijst, oorspronkelijk afkomstig uit India en Pakistan. Daar staat het woord basmati voor geurig. En dat is niet voor niets. De rijst heeft namelijk een intense, pittige en nootachtige smaak. Eentje die 'm onderscheidt van alle andere rijstsoorten.