Erwtensoep
Soep voor 6 personen
Ingrediënten
500 gram spliterwten
400 gram schouderkarbonade
100 gram rookspek met zwoerd
1 eetlepel zout
Peper
1 laurierblaadje
2 uien
3 kruidnagels
2 liter water
1 winterpeen
1/2 knolselderij
2 preien
1 rookworst
5 takjes selderij
Roggebrood
Katenspek
Bereiding
De erwten wassen en in een grote pan samen met het water, karbonade, spek, ui, kruidnagels en laurierblad, zout, peper aan de kook brengen. Gedurende 1 uur zachtjes laten koken.
Intussen de prei, winterpeen en knolselderij in stukjes snijden. De prei, winterpeen en knolselderij aan de soep toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. De soep nog 1 uur zachtjes laten doorkoken.
De karbonade en spek ui de pan halen, in kleine stukjes snijden en terugdoen in de pan. De rookworst in stukjes snijden en samen met de selderij toevoegen aan de soep (niet meer laten koken) tot deze warm is.
Serveren met roggebrood met katenspek
Weetje: het maken van erwtensoep is bijgeschreven als echt Nederlands immaterieel erfgoed.