Zalmtartaar
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 citroen
300 gram verse zalmfilet
8 gram verse dille
3 takjes verse platte peterselie
1 bosui
2 eetlepels kappertjes
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels mierikswortel uit pot
De mierikswortel komt uit het Don Wolga gebied in Rusland. Maar groeide ook op de rivieroevers in een gebied van Zuid Oost Europa tot West Azië. De plant werd vroeger voornamelijk gebruikt als geneeskrachtige plant. Mierikswortel behoort tot de familie van de kruisbloemen. Het is familie van de radijs, rammenas en tuinkers. De plant is vooral te herkennen aan de witte penwortel die onderaan de plant groeit.
Bereiding
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de zalmfilet in blokjes van een 1/2 cm. Snijd de dille fijn, houd een takje per persoon achter voor garnering. Snijd de blaadjes van de peterselie en het bosuitje fijn. Snijd de kappertjes grof.
Meng het citroenrasp, de zalm en fijngesneden dille in een ruime kom met de peterselie, bosui, kappertjes en olie tot tartaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Meng de mayonaise en mierikswortel in een kommetje en breng op smaak met citroensap.
Zet de kookring op een bord en vul met 1/4 van de zalmtartaar. Druk aan met een lepel. Verwijder de ringvorm. Maak zo ook de andere zalmtartaartjes. Druppel wat mierikswortelmayonaise over de tartaar en garneer met de takjes dille. Serveer de rest van de mierikswortelmayonaise er in een kommetje bij.