Rode bietjes met yoghurt
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 kg rode bieten, schoongeborsteld
2 eetlepels olijfolie
1 1/2 theelepel komijnzaad
1 kleine rode ui, in dunne plakjes
1 kleine ingemaakte citroen, fijngehakt (circa 40 gram)
2 eetlepels citroensap
15 gram dille
1 eetlepel tahin
150 gram Griekse yoghurt
Zout & peper
De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en voederbiet en heeft een donkerrode tot haast zwarte kleur. Je hebt zomer- en winterbieten. Rode bieten staan vooral bekend om hun felrode sap en de milde, iets zoetige maar vooral aardse smaak.
Bereiding
Verhit de over tot 220 graden.
Verpak de bieten elk afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en rooster ze afhankelijk van het formaat 30-6- minuten in de over tot een erin gestoken mes er gemakkelijk inglijdt. Ontvel de bieten als ze voldoende zijn afgekoeld en snijd ze in 1/2 cm dikke plakken. Doe ze in een grote kom en zet ze opzij om ze af te laten koelen.
Giet de olijfolie in een kleine koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster het circa 3 minuten tot het gaat springen in de pan. Giet het zaad met de olie over de bieten samen met de ui, ingemaakte citroen, het citroensap, 10 gram dille, 1 theelepel zout en een draai versgemalen peper. Meng alles goed en stort de salade op een grote schaal.
Roer de tahin door de yoghurt en schep vier of vijf dotjes yoghurt op de salade. Roer zo min mogelijk -yoghurt en biet moeten nauwelijks gemengd zijn - en bestrooi de salade met de overgebleven dille.
Je kunt er ook voor kiezen om voorgekookte bieten in de winkel te kopen i.p.v. zelf te garen in de oven.