
Cherry-tomaatjes met koude yoghurt
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
350 gram cherrytomaatjes
3 eetlepels olijfolie
3/4 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel bruine basterdsuiker
3 tenen knoflook in dunne plakjes
3 takjes tijm
5 gram oregano (3 takjes heel, 2 takjes blaadjes)
1 citroen (1/2 schil in 3 repen, andere 1/2 geraspt)
350 gram Griekse yoghurt
1/2 theelepel chillivlokken
Zout & peper
Komijn is een specerij waarvan de zaden in de keuken worden gebruikt. De zaden zijn afkomstig van een eenjarige plant die ongeveer 30 cm hoog kan worden. 's Zomers heeft de plant bloemschermen van witte of roze bloempjes. De bladeren van de plant zijn geurig en hebben harde haartjes. De zaden zijn bootvormig met ribbeltjes over de lengte en hebben verschillende kleuren, van groenig-kaki tot lichtbruin. Ze zijn ongeveer 6-8 mm lang en smal. De eenjarige plant groeit voornamelijk in het Midden-Oosten en aan de Middellandse Zee.
Bereiding
Verhit de oven op 200 graden
Doe de tomaten in een kom met de olijfolie, komijnzaad, suiker, knoflook, tijm, oreganotakjes, repen citroenschil, 1/2 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en stort het geheel in een braadslee waar de tomaatjes in een enkele laag inpassen. Rooster 20 minuten (geblakerd, vloeistof borrelt. Schakel de oven uit en zet de grill aan. Gril alles nog 6-8 minuten.
Roer ondertussen de yoghurt glad met de citroenrasp en 1/4 theelepel zout. Voeg naar smaak het sap van de 1/2 van de citroen toe. Zet tot het serveren in de koelkast.
Strijk als de tomaatjes klaar zijn een dikke laag koude yoghurt op een ondiepe schaal en maak een kuiltje in het midden. Schep de hete tomaatjes erin met het uitgelopen sap, de citroenschil, knoflook en kruiden en bestrooi met de geplukte oreganoblaadjes en chillivlokken.
Serveer met brood om te dippen (zuurdesem, focaccia)