Zalm met Sesamkorstje
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels vloeibare honing
2-3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
2 theelepels sinaasappelzeste
2 theelepels chilisaus
4 eetlepels wit sesamzaad
4 eetlepels zwart sesamzaad
4 zalmfilets à 175-225 gram, met vel
1 eiwit
3 eetlepels sesamolie
De kruidachtige sesamplant wordt een halve tot één meter groot. In de zomer worden de wortels van de plant geoogst. De sesamzaadjes zitten in omhulsels. Men oogst de sesamzaden op het moment dat de kapsels bruin-zwart zijn verkleurd. Het hoge gehalte aan antioxidanten zorgt ervoor dat sesamzaad erg gezond is.
Bereiding
Klop in een kleine kom de sojasaus, 2 eetlepels honing, de gember, sinaasappelzeste en chilisaus tot een dressing.
Meng in een andere kleine kom het witte en zwarte sesamzaad. Leg de zalmfilets op een groot bord, bestrijk de kant zonder vel met eiwit en strooi het sesamzaad erover.
Verhit de sesamolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de zalmfilets in de pan met het sesamzaad omlaag. Rooster het sesamkorstje 2-3 minuten tot het aromatisch is. Wordt het sesamzaad te snel donker, draai het vuur dan lager. Keer de zalmfilets voorzichtig en bak ook de andere kant in 203 minuten knapperig. Sprenkel ongeveer een minuut voor het einde van de baktijd de overgebleven eetlepel honing erover. Neem de pan van het vuur.
Schep de zalmfilets op 4 borden en serveer ze warm, besprenkeld met de sojadressing.