Madrileense Groentestoof (v)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 theelepel kurkuma
300 gram witte rijst
2 rode uien
2 teentjes knoflook
2 groene, gele of rode paprika's
5 tomaten
1 courgette
200 gram geraspte kaas
Olijfolie
100 gram amandelen, pinda's of walnoten
2 eetlepels tomatenpuree
100 ml water
Zout & peper
4 eieren
1/2 bosje bladpeterselie
Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken (met name in curry) en smaakt mild bitter. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, en geeft deze zijn smaak en gele kleur.
Bereiding
Breng een pan met water en kurkuma aan de kook en kook daarin de rijst gaar. Pel de uien en snijd in parten en pel de knoflook en snijd in plakjes. Halveer de paprika's in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes. Snijd de tomaten en courgette in blokjes
Verhit een scheutje olie in een pan en rooster de amandelen, pinda's of walnoten goudbruin. Voeg de uien, knoflook, paprika's, tomaten, en courgette toe en bak circa 5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 2 minuten mee. Schenk het water erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de geraspte kaas toe en stoof de groenten met deksel op de pan 5 minuten. Breng de groentestoof op smaak met wat zout en peper.
Verhit de olie in een pan en bak de eieren. Breng op smaak met wat zout en peper.
Schep de rijst in torentjes op borden. Schep de Madrileense groentestoof ernaast, leg de gebakken eieren op de groentestoof en strooi de gehakte peterselie erover.