
Orzo met garnalen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
200 gram feta, in blokjes
1/2 theelepel chilivlokken
4 theelepels venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
Olijfolie
250 gram orzo
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 dunne repen sinaasappelschil
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
500 ml bouillon
400 gram rauwe gepelde garnalen (diepvries)
30 gram basilicum, grof gescheurd
Zout & peper
Orzo
Is een Italiaanse gedroogde pastasoort en heeft qua vorm en grootte veel weg van rijst. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord voor gerst. De pasta wordt gegeten in een soep, salade of als het gebakken is. Ook wordt het als alternatief voor risotto gebruikt. Dit gedroogd ingrediënt komt veel voor in de keukens rond de Middellandse zee, zoals Italië, Griekenland.
Bereiding
Meng in een kom de feta met 1/4 theelepel chilivlokken, 2 theelepels venkelzaad en 1 eetlepel olijfolie. Zet opzij.
Zet een grote pan op halfhoog vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie, de orzo, 1/4 theelepel zout en royaal peper toe. Bak alles onder regelmatig roeren in 4 minuten goudbruin. Schep alles uit de pan en zet opzij.
Zet de pan weer op het vuur en giet 2 eetlepels olijfolie erin met 1/4 theelepel chilivlokken en 2 theelepels venkelzaad, de knoflook en de sinaasappelschil. Bak alles 1 minuut tot de knoflook lichtbruin begint te worden en voeg de tomaten, bouillon, 200 ml water, 3/4 theelepel zout en royaal peper toe. Breng alles aan de kook en roer de gebakken orzo erdoor. Sluit de pan, draai het vuur laag en laat de orzo 15 minuten koken. Roer hem enkele keren door tot hij gaar is.
Haal het deksel van de pan en laat de orzo nog ongeveer 1 minuut koken tot hij de consistentie van risotto heeft. Roer de garnalen erdoor en laat ze in ongeveer 3-5 minuten roze worden. Roer het basilicum door de orzo en dien meteen op, bestrooi met de gemarineerde feta