Wortelgratin
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 kg winterpeen, geschild
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 theelepel gedroogde rozemarijn
500 ml volle melk
4 takjes tijm, blaadjes gerist
250 gram crème fraîche
100 gram oude of belegen kaas, geraspt
Extra nodig: ovenschaal
Bereiding
Schaaf de wortels in dunne plakjes. Meng ze met de knoflook en rozemarijn in een hapjespan en bestrooi met zout. Giet de melk over de wortels, breng aan de kook en laat afgedekt circa 15 minuten zachtjes stoven. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de wortels met een schuimspaan ui de melk in de ovenschaal en bestrooi met peper en de tijm. Klop de crème fraîche los met 4 eetlepels van de melk uit de pan en giet dit over de wortels. Schud een beetje met de schaal om alles goed te verdelen. Bestrooi met de kaas en bak de gratin in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin.
Wortels waren niet altijd al oranje. De oranje wortel is na vele kruisingen zelfs pas in de zeventiende eeuw in Nederland ontwikkeld.