
Citroenrisotto (v)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 uit
1 teentje knoflook
300 gram risotto
1,5 dl. witte wijn
1 liter kippenbouillon
40 gram Parmezaan
Sap en rasp van 1 citroen
Takje peterselie
Peter en zout
De Latijnse naam van de citroen is Citrus limon. De schil van de citroen is eigenlijk het allerbelangrijkste van de hele vrucht: de schil bevat namelijk 5 tot 10 keer meer vitaminen dan het citroensap.
Een citroen kun je ongeveer 5x zo lang bewaren in de koelkast dan op de fruitschaal.
Bereiding
Pel en snipper de ui en hak een teentje knoflook fijn.
Fruit dit op een laag vuur aan in een beetje olijfolie totdat de ui glazig ziet.
Zet het vuur iets hoger en voeg de risottorijst toe. Roer het geheel 2 minuten door elkaar totdat de korrels glazig zijn. Blus het mengsel af met de witte wijn en blijf roeren totdat al het vocht opgenomen is.
Voeg nu beetje bij beetje de warme bouillon toe. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst, blijf roeren en wacht tot het vocht opgenomen is. Herhaal deze stap, totdat alle bouillon opgenomen is.
Voeg het sap toe van 1 citroen en rasp de schil boven de risotto. Hou nog wat rasp over voor de garnering.
Rasp de Parmezaan boven de risotto en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de risotto over 4 borden. Garneer ieder bord met wat verse peterselie en een beetje citroenrasp.
Tip: garneer dit gerecht eventueel extra met in de oven gebakken Parma of een andere rauwe ham.