Gnocchi uit de oven met paddenstoelen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
400 gr verse gnocchi
2 uien
3 tenen knoflook
400 gr gemengde paddenstoelen
400 gr spinazie (verse)
4-6 takjes tijm
200 ml crème fraîche
50 ml melk
100 gr gorgonzola
peper en zout
olijfolie
Gorgonzola is blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië die al sinds eeuwen vervaardigd wordt. De gebruikte schimmel, Penicillium glaucum, is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak. Het stadje Gorgonzola bij Milaan beweert de oorsprong ervan te zijn, maar dat is allerminst zeker.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).
Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Maak de paddenstoelen schoon en hak de grotere exemplaren in kleinere stukken.
Pureer in een hoge maatbeker de crème fraîche, melk en gorgonzola tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout. Zet even apart.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 1-2 minuten, voeg de paddenstoelen toe en ris de blaadjes tijm van de takjes. Bak de paddenstoelen al omscheppend in 5-6 minuten rondom bruin. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper en zout.
Doe de gnocchi in een ovenschaal, verdeel de paddenstoelen en spinazie erover en schep de gorgonzola-saus erdoor. Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven tot de saus lekker borrelt
Tip: serveer eventueel met een snelle witlof salade (fijngesneden witlof en gemengde sla met wat olijfolie en walnoten).