Zalm-chowder
Soep voor 4 - 6 personen
Ingrediënten
20 gram boter
1 ui, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
1 venkelknol, fijngesneden
25 gram bloem
1,5 liter visbouillon
225 gram aardappelen in kleine blokjes gesneden
450 gram zalmfilet zonder vel in blokjes gesneden
1,75 ml. melk
1 dl. room
2 eetlepels dille, fijngehakt
Zout & peper
Het woord 'dille' komt van het Oud-Noorse woord voor 'kalmeren', en de Vikingen vonden de kalmerende en slaapverwekkende werking van het kruid zeer belangrijk. - Dille hoort een frisse, groene kleur en zachte smaak te hebben.
Bereiding
Smelt de boter in een pan en voeg de ui, prei en venkel toe. Bak op matig vuur zo'n 5 minuten tot ze zacht zijn.
Roer de bloem door het groentemengsel en bak zo'n 3 minuten terwijl je blijft roeren.
Voeg de bouillon, aardappelblokjes en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan zo'n 20 minuutjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer fijn. Voeg daarna de zalmblokjes toe en kook in zo'n 5 minuten gaar.
Roer de melk, room en dille erdoor en verwarm de soep maar laat deze niet meer koken. Voeg naar smaak eventueel zout en peper toe.
Tip: je kunt het pureren van de soep ook achterwege laten wanneer je van een grovere soep houdt.