Paddestoelensoep
Soep voor 4 - 6 personen
Ingrediënten
15 gram gedroogde porcini
1 eetlepel boter
2 preien, in dunne ringetjes
2 sjalotten, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
250 gram kastanjechampignons
1,5 liter runderbouillon
1/2 theelepel tijm
1,5 dl. room
Zout & peper
De Latijnse naam voor sjalot is Allium ascalonicum. Sjalotten hebben een wat verfijndere smaak dan uien (rauw is ze wat scherper dan een ui, gebakken/gestoofd juist wat zoeter). Zelf gebruik ik sjalotten natuurlijk in recepten waarin dat vermeld staat, maar ook wanneer een ui te groot is voor een gerecht (zoals in de sla).
Bereiding
De porcini in een kom met 2 dl. warm water laten weken gedurende 20 minuten. Knijp er zoveel mogelijk weekwater uit. Weekwater opvangen en bewaren. Hak de porcini super fijn.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de prei, sjalotten en knoflook 5 minuten zacht.
Snijd de kastanjechampignons in plakjes en bak ze enkele minuten mee tot ze zacht worden. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de porcini, het weekwater, tijm, zout en peper toe en laat op een laag vuurtje zo'n 30 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer fijn. Roer de room erdoor en warm de soep op. Voeg naar smaak eventueel nog zout en peper toe. Dien de soep op in mooie soepkommen.
Tip: je kunt de soep ook met andere gemengde paddenstoelen maken.