Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

250 gram couscous

90 ml olijfolie

2 theelepels ras el hannout

400 ml kokend water

250 gram cherrytomaatjes

2 uien, in halve dunne ringen

50 gram rozijnen

1 theelepel komijnzaad, geroosterd

50 gram gezouten geroosterde walnoten

15 gram peterselie, gehakt

15 gram muntblaadjes, gehakt

1 citroen, gerapst en geperst

Zout & Peper



Komijn is een schermbloemige, eenjarige plant waarvan we de zaden gebruiken, het wordt veel gebruikt in de Aziatische en Indische keuken. Komijn heeft een sterke, aromatische en wat licht bittere smaak. Het is een bestanddeel van kerriepoeder. Komijnzaad wordt al duizenden jaren gebruikt. Het was populair in het oude Egypte, het Midden-Oosten en India.

Bereiding

Doe de couscous in een middelgrote schaal. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over, bestrooi met de ras el hannout, 3/4 theelepel zout en royaal peper en giet het kokendhete water erover. Roer goed door elkaar. Dek de schaal of met een bord of aluminiumfolie en zet 15 minuten opzij. Haal de folie eraf, haal een vork door de couscous zodat hij rul wordt en laat hem afkoelen.

Doe 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en zet hem op hoog vuur. Voeg als de olie heet is de tomaatjes toe en bak ze 3-4 minuten onder af en toe roeren tot ze bruin zijn en openbarsten. Schud de tomaatjes uit de pan, bestrooi ze met zout en zet ze met eventueel uitgelopen sap apart.

Veeg de pan schoon en doe 3 eetlepels olijfolie in de pan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg de uien, een theelepel ras el hannout en 1/2 theelepel zout toe en bak 10 minuten terwijl je regelmatig omschept tot de uien goudbruin en gaar zijn. Haal de pan van het vuur en roer de rozijnen door de uien. Laat afkoelen.

Roer het uiten-rozijnmengsel door de couscous samen met het komijnzaad, walnoten, kruiden, citroenrasp en -sap, 1/4 theelepel zout en royaal peper. Meng alles goed door elkaar.

Schep de tomaatjes er boven op.


In dit recept is door mij ten opzichte van het originele recept de koriander vervangen door peterselie en de amandelen door walnoten.

Deze salade is lekker bij de BBQ of gegrilde groenten.

Koken met Angela 2021 | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin