
Gebakken rijst met ananas en gegrilde gamba's
Hoofdgerecht voor 4 - 6 personen
Ingrediënten
500 gram gepelde grote gamba's (kan uit diepvries)
Olijfolie
Zout & Peper
2 kleine rode uien, in reepjes gesneden
3 tenen knoflook, geperst
2 theelepels fijngehakte pikante rode pepers
2 eideren, licht losgeklopt
650 gram gekookte en afgekoelde (basmati)rijst (ongeveer 200 gram ongekookte rijst)
3 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
1 kleine ananas het vruchtvlees in stukken gesneden (300 gram)
4 eetlepels verse fijngehakte munt
4 eetlepels fijngehakte koriander (eventueel vervangen door peterselie)
125 gram cashewnoten of pinda's geroosterd en grof gehakt
Brazilië wordt beschouwd als het officiële thuisland van ananas. Daar komt deze vaste plant in het wild voor. Deze plant heeft zelf een stam tot een meter hoog, die in de loop der jaren breder wordt en een doorsnee van enkele meters kan bereiken. En de ananasvrucht staat bovenaan, in het midden.
Bereiding
Bestrijk de garnalen met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper
Gril de gamba's 2-4 minuten tot ze stevig aanvoelen en in de kern niet meer glazig zijn.
Verhit 4 eetlepels olie in een wok op matig vuur. Fruit de ui, knoflook en pepers glazig. Schep alles regelmatig om en roer de eieren erdoor. Laat ze in 1-2 minuten stollen. Schep dan de rijst, sojasaus en sesamolie erdoor en bak 8-10 minuten mee tot hij licht gebruind is.
Neem de wok van het vuur, meng de gamba's, ananas, munt en koriander door de rijst en breng op smaak met zout en serveer hem warm.
Warme rijst of rijst op kamertemperatuur wordt bij het bakken in een pan of wok snel kleverig. Koude rijst blijft in de pan los van korrel.