Pittige Köfte
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
400 gram gehakt
1 theelepel gerookte paprikapoeder, pittig
1 theelepel komijnzaad, gemalen
1 theelepel korianderzaad, gemalen
2 tenen knoflook, geperst
Zout & peper
200 gram Griekse yoghurt
1 granny smith, geraspt
scheutje olijfolie
4 grote pita's of platbroden
1/4 komkommer in linten
1 rode ui, in dunne ringen
2 handjes gemengde sla
2 handjes kruiden (munt & peterselie)
Eventueel een pittige saus naar keuze en granaatappelpitjes
Bereiding
Meng het gehakt met de gerookte paprikapoeder, komijn- en korianderzaad, 1 geperst teentje knoflook en kneed het goed door. Breng op smaak met zout en peper/
Meng de yoghurt met de appel, de andere teen knoflook en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het gehakt in 8 balletjes en knijp om elke spies twee balletjes (tot een ovaal). Verhit de grill(pan) op hoog vuur, leg de spiesen erop en druk ze iets aan. Gril ze in 8 à 10 minuten gaar.
Verwarm of toast de pita's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Besmeer iedere pita met appel-tzatziki en beleg met komkommer, ui, gemengde sla en de köfte.
Bestrooi tot slot met wat kruiden en serveer eventueel met een pittige saus naar keuze.
Köfte is een wijdverbreid Turks vleesgerecht. Dat ontstond rond 1500 in het Ottomaanse rijk. Varianten worden op de Balkan, in Turkije, Noord-Afrika het Midden-Oosten en in India gegeten.