
Souvlaki's
Hoofdgerecht voor 4 - 6 personen
Ingrediënten
700 gram mager varkensvlees in blokjes van 3 cm
1 grote ui
75 ml olijfolie
4 teentjes knoflook, grof gehakt
1/2 theelepel gemalen komijn
1 1/2 theelepel cayennepeper
Zout & peper
Voor erbij:
Pitabroodjes
Partjes citroen
Tzatziki (zie bijgerechten)
Er is bewijs dat ongeveer 14.500 jaar geleden gedurende de steentijd, de Natufiërs in wat nu Jordanië is een soort pitabrood maakten van wilde graansoorten. De Bedoeïenen bakten dergelijk brood tijdens de bereiding van het avondmaal. Meel en water werden tot bolletjes gekneed en gebakken in open vuur.
Bereiding
Leg de blokjes vlees in een niet-metalen schaal.
Pureer de olijfolie, ui, knoflook, komijn, cayennepeper en flink wat zwarte peper in een keukenmachine of blender tot een moes. Roer de moes door de blokjes vlees tot ze gelijkmatig bedekt zijn. Dek de schaal af en zet hem 3-4 uur op een koele plek. Roer af en toe.
Neem de blokjes vlees uit de schaal en rijg ze aan spiesen. Rooster de spiesen in 8-10 minuutjes op een ingevet rooster / grilpan tot het vlees mooi bruin en gaar is. Keer de spiesen regelmatig en bestrijk ze met de bewaarde marinade.
Verwarm intussen de pitabroodjes. Neem de souvlaki's van de gril en bestrooi ze met wat zeezout en een beetje citroensap. Vul de pitabroodjes met de blokjes vlees en schepje tzatziki.
Je kunt het vlees ook in lapjes marineren i.p.v. in blokjes.