
Pasta alla Norma (v)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
3 Aubergines
120 ml olijfolie, plus extra voor erbij
5 tenen knoflook, in dunne plakjes
1-2 milde gedroogde chilipepers
2 blikken Roma tomaten à 400 gram per blik
5 flinke takjes oregano (5 gram)
1 theelepel fijne kristalsuiker
300 gram spaghetti
45 gr pecorino romano, geschaafd (of andere kaas naar smaak)
20 gram basilicumblad, gescheurd
Zout & peper
Pecorino Romano lijkt op Parmezaan, maar is anders qua samenstelling. Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot Parmezaan uit koeienmelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout.
Bereiding
Verhit de oven tot 220 graden.
Snijd de aubergines overdwars in 1 cm dikke plakken en leg ze in een kom met 75 ml olijfolie, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en verdeel de plakken over een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze 30-35 minuten in de over tot ze diep goudbruin zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
Giet 2 eetlepels olie in een pan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg knoflook en chilipeper toe en bak alles al roerend 1-2 minuten tot de knoflook goudbruin is. Voeg de tomaten, oregano, suiker en 1/2 theelepel zout toe en maal er wat peper overheen. Draai het vuur lager en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen tot het een dikke saus is. Verwijder de takjes oregano en roer de plakken aubergine (eventueel eerst nog in kleinere repen gesneden) door de saus. Zet apart.
Breng in een pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Schep de spaghetti in de pan met de saus en meng goed. Voeg twee derde van de kaas en het basilicum toe.
Verdeel de spaghetti over diepe borden, bestrooi met de overgebleven kaas en basilicum en sprenkel er 1 eetlepel olie overheen.