Mosterdsoep met Spek
Soep voor 4 personen
Ingrediënten
1 ui
1 teentje knoflook
1 prei
2 eetlepels zonnebloemolie
300 gram aardappelen
500 ml water
1 groentebouillonblokje
150 gram ontbijtspek
5 gram bieslook
2 eetlepels grove Groninger mosterd
Het eerste recept voor mosterd dateert uit de eerste eeuw na Christus en is opgetekend door de Romeinse auteur Lucius Columella. Ook Nederlanders zijn al vele eeuwen vertrouwd met mosterd.
Bereiding
Pel en snipper de ui en knoflook. Maak de prei schoon en snijd in halve ringen. Verhit de olie in een hoge pan en fruit de ui, knoflook en prei aan.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg het water en het bouillonblokje toe aan de pan met prei. voeg de aardappelblokjes toe en laat 15 minuten koken.
Bak ondertussen het spek krokant in een koekenpan zonder olie. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd in kleine stukjes. Snijd de bieslook fijn.
Voeg de mosterd toe aan de soep en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep.
Afwerking: Schep de soep in kommen en garneer met het spek en de bieslook.