Aubergine-Mozzerellarolletjes (v)
Hapje voor 4-6 personen
Ingrediënten
2 aubergines
Zout & peper
Olijfolie
115 gram pesto
12 zwarte olijven, in plakjes
6 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
3 eetlepels verse basilicum, fijngesneden
150 gram mozzarella, in blokjes
15 gram geraspte kaas
Mozzarella
Mozzarella is een Italiaanse verse kaas. Oorspronkelijk werd mozzarella op basis van de melk van buffels gemaakt.
Voor de bereiding van mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die tot bolletjes verwerkt worden.
De naam "mozzarella" is waarschijnlijk afkomstig uit het Zuid-Italiaanse dialect. Het is een verkleinwoord van het woord "mozzare", wat snijden betekent.
Bereiding
Snijd de aubergines overlangs in plakken van 5 mm dik. Bestrooi de plakken met zout en laat ze 30-60 minuten uitlekken. Spoel het zout eraf en dep ze goed droog.
Bestrijk de plakken met olijfolie en rooster ze op de BBQ 2-3 minuten per kant op een ingevet rooster, tot ze licht geblakerd en zacht zijn; keer ze eenmaal.
Rol de plakken vanaf de korte kant op. Steek de rolletjes vast met een prikker. Rooster de rolletjes nog ca. 2 minuten per kant tot ze doorgewarmd en licht goedkleuring zijn. Bestrooi met de kaas.
Roer een eetlepel olijfolie door de resterende pesto. Leg de rolletjes op borden, lepel de pestodressing erover en serveer meteen.