Recepten
Een recept heeft geen ziel. Jij, als de kok, moet de ziel aan het recept toevoegen.
Pesto & Tapenade

Pesto is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook , zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten werden in een vijzel tezamen fijngewreven. Vandaar de naam 'pesto' = gestampt.
Tapenade is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. Van oorsprong is het een Provençaals product. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertje.
Tapas

Tapas zijn kleine Spaanse eetlustopwekkende hapjes die door Spaanse barretjes en restaurants bij een aperitief kunnen worden geserveerd. Het woord 'tapa' (meervoud 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', wat afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als 'deksel'. Er wordt daarom aangenomen dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijv. vliegen in het glas zouden komen.
Voorgerechten

Een voorgerecht of voorafje is het eerste deel - ook wel gang genoemd - van een maaltijd, doorgaans de hoofdmaaltijd. Veel voorgerechten zijn hartig. Andere namen zijn hors-d'oeuvre en antipasto. Soep fungeert vaak als voorgerecht.
Soepen

Soep is vloeibaar voedsel dat bereid wordt door ingrediënten te koken, bijvoorbeeld groenten en/of vlees. Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten.
Bijgerechten

Een bijgerecht is een klein en eenvoudig geserveerd gerecht als toevoeging aan een gang van de maaltijd, zonder dat het daarvan een essentieel onderdeel vormt. Het is vaak cultureel bepaald wat als bijgerecht - of extra gerecht - wordt gezien en wat als onderdeel van betreffende maaltijd.
Salades

Een salade is een koud gerecht, dat bereid kan zijn met verschillende ingrediënten en vaak aangemaakt wordt met een vinaigrette of dressing. Salades kunnen worden gegeten als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Salades kunnen dienen als hoofdgerecht; deze worden dan maaltijdsalades genoemd. Een andere vorm van salade is als broodbeleg, bijvoorbeeld vleessalade.
Pasta en Risotto gerechten

Pasta is een verzamelnaam voor Italiaanse deegwaren, gemaakt van tarwemeel (meestal durumtarwe) en water, en soms ook met ei. Het wordt in vele vormen en maten gesneden en gebruikt in diverse gerechten. Pasta is een basis in de Italiaanse keuken.
Risotto is een gerecht dat wordt bereid met rijst, meestal Arborio rijst, en bouillon. Risotto wordt gekenmerkt door zijn romige textuur door het langzaam toevoegen van bouillon en roeren.
Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht wordt in de klassieke keuken als het belangrijkste deel van een diner gezien. Kenmerk van een hoofdgerecht is dat er nadruk op wordt gelegd door deze uitgebreider dan de andere gangen te serveren. In het Frans heet deze gang wel "pièce de resistance".
Nagerechten

Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is het zoet van smaak en koud, maar er zijn ook hartige en warme nagerechten. Nagerechten worden vanwege hun smaak gegeten, maar ook omdat ze vanwege de hoeveelheid suiker en vet een vol en voldaan gevoel geven aan het einde van een maaltijd. Voorbeelden van nagerechten zijn kaas, ijs, gebak, vruchten en combinaties van koffie, likeur en chocolade.