Yakitori Spiesjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten voor de yakitori
2 bosjes bosui, schoongemaakt
700 gram kipfilet
Ingrediënten voor de yakitori-saus
250 ml. sojasaus
150 gram suiker
125 ml. mirin
1 bosuitje, het witte gedeelte gekneusd, het groen gedeelte in ringen gesneden
1 teentje knoflook, gekneusd
1 plak schilde verse gemberwortel (1/2 cm. dik), gekneusd
1 stuk citroenschil (1 bij 5 cm.)
Geroosterde sesamzaadjes voor de garnering
Bereiding
Snijd de bosuitjes en kipfilet in stukjes van ca. 4 cm. en steek er twee spiesen door. Aan iedere spies ca. 2 stukjes bosui en 3 stukjes kip.
Bereid de yakitori-saus. Doe de sojasaus, suiker, mirin, wit van de bosuitjes, knoflook, gemberwortel en citroenschil in een steelpan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat de saus 5 tot 10 minuten pruttelen, tot hij dik en stroperig is. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Zeef de saus boven een kom en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Zet desgewenst een beetje saus apart om te gebruiken als dipsaus.
Verhit de gril, BBQ of pan. Leg de yakitori op de rand van het hete rooster zodat de spiesen zich van het vuur af bevinden. Gril de yakitori en keer ze na 2 minuten. Begin te bedruipen van de saus en ga door met bedruipen tot de kip gaar is, 3-5 minuten per kant.
Leg de yakitori op borden en bestrooi met de bosuiringen en sesamzaadjes. Serveer met de achtergehouden saus.
Ook lekker als topping op een poké-bowl. Snijd de kipfilet dan in repen en rijg niet op spiesen. Laat in dat geval ook de bosui achterwegen.