Zuid-Afrikaanse gehaktschotel
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
2 sneetjes oud witbrood zonder korst
2 dl. melk
1 grote ui
2 teken knoflook
2 appels (granny smith)
4 gedroogde abrikozen
2 eetlepels olie
400 gram rundergehakt
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel cayennepeper
Zout
2 eetlepels bloem
50 gram geschaafde amandelen
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel balsamicoazijn
3 eieren
1/8 liter slagroom
1 theelepel gemalen geelwortel
100 gram geraspte belegen kaas
Extra nodig: braadpan en ovenschaal
Bereiding
Breek het brood in stukjes en week deze in ca. 20 minuten in de melk.
Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de appels en rasp ze grof. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook in ca. 3 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak het rul en grijs. Roer de specerijen en zout naar smaak erdoor en roerbak het geheel nog 1 minuut.
Roer dan de bloem, abrikozen, amandelen, tomatenpuree en de azijn erdoor. Knijp het brood uit en roer het door het gehaktmengsel. Breng het mengsel pittig op smaak met zout en cayennepeper en schep het in een lage ovenschotel. Strijk de bovenkant glad. Klop de eieren los met de room en geelwortel. Schenk het mengsel over het gehakt en bestrooi het geheel met 50 gram van de kaas. Bak de schotel in het midden van een voorverwarmde over (175 graden) in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Strooi de rest van de kaas erover en serveer.
Serveersuggestie: lekker met een tomatensalade.