Stamppot met rode biet en geitekaas (v)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappel
500 gram rode bieten (voorgekookt)
300 gram sjalotten
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels appelazijn
1 theelepel suiker
50 gram walnoten
30 gram boter
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
200 gram zachte geitenkaas
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken van 3 cm. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg enkele minuten het einde van de kooktijd de voorgekookte en in stukken gesneden bieten toe.
Verhit olie in een koekenpan. Voeg de sjalotten toe. Bestrooi eventueel met wat zout en bak ze in 15 minuten op middelhoog vuur. Voeg de azijn en suiker toe en bak nog 2-3 minuten of totdat het vocht verdampt en de sjalot gekarameliseerd is. Hak de noten grof.
Giet de aardappelen en bieten af en stamp met de boter tot een stamppot. Breng op smaak met de rozemarijn, peper en eventueel zout. Meng de noten erdoor.
Verdeel de stamppot over borden, verkruimel de geitenkaar in het midden boven de stamppot en bedeel de sjalotten over de verkruimelde kaas.
De rode biet of wel kroot, is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet. Het woord 'biet' is een Oud Germaanse ontlening aan het Latijnse 'beta'.
De Grieken en de Romeinen schreven er al over maar toen was de biet nog een lange bleke wortel. Pas rond 1558 wordt er door een Italiaanse Botanist geschreven over een rode wortel.