
Ovenschotel van kabeljauw
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
600 gram verse kabeljauw
2 eetlepels citroensap
2 dunne preien in smalle reepjes van 4 cm
2 rode paprika's in smalle reepjes van 4 cm
100 spek in reepjes
6 eetlepels peterselie fijngehakt
1 blik kreeftensoep, niet geconcentreerd
2 dl room
We weten niet precies waar prei vandaan komt. Wel weten we dat prei al in 2.100 v.Chr. bestond. In het Sumerische Rijk werd de plant al in de tuin van koning Ur-Nammu geteeld. Ook de Oude Egyptenaren, Oude Grieken en Romeinen aten prei. Prei was zelfs de favoriete groente van keizer Nero. Hij at vaak preisoep of prei-olie, aangezien hij geloofde dat het goed was voor zijn stem. Hierdoor werd hij ook wel de "preiveter" genoemd.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrooi de visfilets aan beide kanten met wat zout. Besprenkel ze met wat citroensap en leg ze in de ovenschaal.
Bak de spekjes zachtjes uit, schep de prei- en paprikareepjes erbij en stoof ze ongeveer 5 minuten. Schep de helft van de peterselie erdoor en verdeel dit over de visfilets.
Roe de soep los met de room en lepel dit over de groenten.
Zet de schotel ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Strooi en slotte de rest van de peterselie voor het serveren over het gerecht.
Lekker met gekookte nieuwe aardappeltjes