Thaise groene curry
Hoofdgerecht voor 4
Ingrediënten
300 gram basmatirijst
200 gram courgette
150 gram wortels
1 ui
1 teentje knoflook
2 cm verse gember
150 gram sugarsnaps
150 gram rauwe grote garnalen
300 gram zalmfilet zonder vel
1 citroen
1 eetlepel zonnebloemolie
100 ml kokosmelk
2 eetlepels kan-en-klare groene currypasta
75 ml water
1/2 eetlepel vissaus
1 theelepel suiker
1 eetlepel korianderblaadjes of peterselie
Extra nodig: wok
Bereiding
Halveer de courgette. Snijd de courgette in schuine, dunne plakken. Schil de wortels en snijd de wortel in schuine dunne plakjes. Pel en snijd de ui in dunne halve ringen. Pel de knoflook en schil en snijd de gember fijn. Maak de sugarsnaps schoon. Blancheer alle groenten behalve de ui even kort in een pan met ruim kokend water met zout. Spoel de groenten koud in een zeef. Snijd de zalm in blokjes. Pers een halve limoen uit.
Bereid de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
Verhit de olie in de wok en roerbak de ui, knoflook en gember. Voer een scheutje kokosmelk toe en voeg de currypasta toe en meng goed door elkaar. Voer de zalm toe en roerbak 3 minuten. Doe dan de wokgroenten erbij en roerbak nog 2 minuten op hoog vuur. Voeg de rest van de kokosmelk, water vissaus en suiker toe. Voer de garnalen toe en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met citroensap.
Schep de rijst in 4 kommen en verdeel de curry erover. Bestrooi met koriander of peterselie.
Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout.