Falafelburger met yoghurtmayonaise (v)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten voor de falafelburgers:
400 gram kikkererwten (uit blik)
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 bosje bladpeterselie
4 takjes koriander
2 eetlepels bloem
1/2 theelepel ras el hanout
Zout & peper
1 eetlepel sesamzaadjes
1 eetlepel sesamolie om in te bakken
Voor garnering:
1 rode ui
100 gram ingelegde gegrilde paprika uit een pot
2 augurken
2 kleine tomaten
4 blaadjes krop- of romeinse sla
4 pita broodjes
Voor de mayonaise:
4 eetlepels yoghurt
4 eetlepels mayonaise
Geraspte schil van 1 citroen
1 snufje cayennepeper
Zout
Hoewel de smaak van Ras el Hanout nooit helemaal vaststaat, voert een combinatie van paprika, gember en koriander meestal de boventoon. Vaak wordt er ook komijn en kardemom aan toegevoegd. Het mengsel heeft een intense, rijke smaak, maar is niet pittig of scherp. Je hoeft dus niet te zuinig te zijn met het gebruik ervan!
Bereiding
Voor de falafelburgers: spoel de kikkererwten in een zeef af met koud water en laat ze uitlekken. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn.
Wat de takjes peterselie en koriander, schud ze droog en hak ze fijn. Hak de kikkererwten in een keukenmachine fijn, voeg ui, knoflook, peterselie, koriander, bloem en ras el hanout toe. Meg goed door en breng op smaak met zout en peper.
Maak vier een grote ballen van de massa. Druk die een beetje plan en wentel ze in de sesamzaadjes. Verhit sesamolie in een koekenpan en bak de falafelburgers daarin op een halfhoog vuur een beide kanten in 3-4 minuten langzaam goudbruin. Haal ze dan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voor de garnering: pel de rode ui en snijd hem in ringen. Laat de gegrilde paprika uitlekken op keukenpapier. Snijd de augurken schuin in plakken. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakken.
Was de slablaadjes en schud ze droog. Rooster de pitabroodjes even in een droge koekenpan op een halfhoog vuur.
Voor de yoghurtmayonaise: doe de yoghurt, mayonaise en gerapte limoenschil in een kom, meng dit tot een glad mengsel en breng het op smaak met zout en cayennepeper.
Snijd de pitabroodjes open en bestrijk de helften met de yoghurtmayonaise. Beleg een helft met sla, tomaat, augurk, gegrilde paprika en ui en leg er een falafelburger op. Leg de andere helft van het broodje er weer op en je burgers zijn klaar o geserveerd te worden.
De falafelburgers zijn ook lekker als ze worden gemaakt van gekookte linzen.