
Thaise steak-salade met paprika
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten salade
225 gram longhaas of flanksteak
Versgemalen peper
15 gram ongezouten boter
3 rode paprika's, zaadlijsters verwijderd, in dunne reepjes
300 gram gemengde bladgroenten, bijv. sla en rucola
2 appels in dunne plakjes
1 komkommer in schijfjes
4 eetlepels basilicum, in flinters gescheurd
6 muntblaadjes, in flinters gescheurd
1 avocado in parten
2 eetlepels pinda's, even gebakken
Ingrediënten vinaigrette
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel vissaus
3 eetlepels honing
Sap van 1 citroen
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
2-3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en ondanks dat de geur van de saus sterk is (en verre van lekker), laat het zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen.
Bereiding
Doe voor de vinaigrette de sesamolie, sojasaus, vissaus, honing, het limoensap, de peper en gember in een kleine kom of een jampotje met schroefdeksel, klop ze door elkaar of sluit het potje en schut krachtig.
Leg de steak in een grote kom of in een ziplockzakje en voeg de helft van de vinaigrette en wat versgemalen peper toe. Masseer dit goed in de steak en laat die 10 minuten marineren bij kamertemperatuur.
Verhit een grote koekenpan met dikke bodem circa 2 minuten op hoog vuur. Leg de steak in de pan en schroei het vlees aan één kant in 4 minuten dicht. Keer de steak en bak hem aan de andere kant in nog circa 3 minuten medium-rare. Voeg de boter toe, laat hem smelten en bedruip de steak ermee. Bak de steak nog 1 minuut. Neem hem uit de pan en laat hem circa 10 minuten rusten op een snijplank.
Schep de paprikareepjes in de koekenpan en bak ze 304 minuten onder af en toe omscheppen tot de randjes een beetje geblakerd zijn. Neem de pan van het vuur.
Schep voor de salade de sla, paprikareepjes, appels, komkommer, basilicum, munt om met de rest van de vinaigrette. Snijd de steak dwars op de draad in plakjes en voeg ze toe. Schik de avocadoparten op de salade, strooi de pinda's erover en serveer.
In plaats van appel, kun je ook nectarines, ananas of mango gebruiken voor een fris zoet accent