Moink Balls (nieuw)
4 porties
Ingrediënten
500 gram Rundergehakt
18 plakken Ontbijtspek
40 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
2 theelepels Knoflookpoeder
1 Ei
75 ml Melk
50 gram Paneermeel
2 eetlepels Italiaanse Kruiden
1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
5 eetlepels BBQ Rub
5 eetlepels BBQ Saus
Een BBQ rub is een mengsel van droge kruiden en specerijen, gecombineerd met zout en suikers. Met dit mengsel breng je vlees, vis of een ander ingrediënt op smaak te brengen. Het is een droge marinade, die je over het algemeen 1 tot 24 uur van te voren aanbrengt. Om die reden wordt een BBQ rub ook wel een dry rub genoemd.
Het zout in een rub zorgt er voor dat vocht uit vlees wordt getrokken, waarna de smaak van de kruiden en specerijen kan worden opgenomen en dieper in het vlees doordringt. De suikers in een rub karamelliseren tijdens de BBQ sessie. Dit zorgt er voor dat je gerecht een mooie stevige korst krijgt.
De kruiden en specerijen die je voor je rub kiest bepalen, uiteraard samen met het zout en de suiker, voor een groot deel de smaak van je gerecht.
Bereiding
Doe het gehakt in een kom en doe er het ei, de melk, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper, zout en paneermeel bij. Meng alles goed door elkaar en draai 18 gelijke balletjes van het gehaktmengsel.
Strooi nu de BBQ rub op een bord en rol alle gehaktballetjes er doorheen. Kies hiervoor je favoriete kruidenmix of rub uit de winkel, of maak je eigen mengsel van kruiden.
Draai vervolgens om ieder gehaktballetje een plak bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.
Zet de MOINK balls weg in de koelkast en steek de BBQ aan. De balletjes moeten indirect garen, dus we gaan voor een situatie waarbij de helft van het grilrooster zich niet direct boven de kolen bevindt. In een kamado werk je met de zogenaamde platesetter of heat deflector en bij een gas BBQ laat je één van de branders uit. De temperatuur in de BBQ moet rond de 120 graden zijn.
Als de BBQ op temperatuur is mag het rookhout worden toegevoegd aan de brandende kolen. Steek een paar chunks tussen de brandende kolen, zodat deze langzaam zullen gaan branden en zo rook afgeven.
Leg nu de MOINK balls op het indirecte deel van het grilrooster en sluit de BBQ met de deksel. De balletjes mogen nu 45 minuten garen. Check zo nu en dan de temperatuur van de BBQ, maar open de deksel zo min mogelijk.
Na 45 minuten mogen de MOINK Balls even van de BBQ. Smeer ieder balletje rondom in met BBQ saus en leg ze weer terug op het rooster. Weer op het indirecte deel.
De balletjes moeten nu nog een kwartiertje garen, waarna ze klaar zijn. Leg de MOINK Balls nu op een bord en serveer ze met de cocktailprikkers er nog in. Dat eet wel zo makkelijk! Eet smakelijk!