Kip ketjap met rijst en sperziebonen*
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
350 gram kipfilet in blokjes
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
100 ml (zoete) ketjap
250 ml kippenbouillon
1/3 theelepel gemberpoeder
300 gram rijst
800 gram sperziebonen uiteinden verwijderd en gehalveerd
3 eieren
3 lente-uien in ringetjes
Handje ongezoute pinda's (of cashewnoten) ter garnering
olijfolie
Sperziebonen werden een paar eeuwen geleden ook wel aspergieboontjes genoemd. De geschiedenis leert ons dat deze boontjes net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden gegeten. In die tijd kende men ze ook wel als slabonen, omdat ze vaak koud als salade werden opgediend met een sausje eroverheen.
Bereiding
Verwarm olie in een hapjespan en bak de kip hierin rondom aan.
Doe de ui en knoflook bij de kip en bak tot de ui glazig ziet. Meng de ketjap met kippenbouillon en gemberpoeder en doe dit bij de kip. Roer door en laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.
Kook ondertussen de rijst in een pan gaar.
Kook in een andere pan de sperziebonen.
Roer de eieren door elkaar en bak hier een omelet van. Snijd de omelet in stukjes
Vind je de ketjap-saus de dun? Dan kun je de saus eventueel nog binden door een theelepeltje maizena te mengen met koud water en dit door de saus te mengen. Verwarm dit een paar minuutjes mee.
Roer de blokjes omelet en ringetjes lente-ui door de rijst. Serveer de rijst met de kip ketjap en de sperziebonen. Garneer met pinda's.