Gehaktballetjes met knoflook en tomaat
Albondigas con Ajo y Tomate
Ingrediënten
900 gram runder gehakt
15 gram broodkruim of paneermeel
Zout & peper
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1/2 theelepel noodmuskaat
2 eieren
1 flinke eetlepel bloem met zout en peper
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
1 groene paprika, in reepjes
225 gram tomaten uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
150 ml rode wijn
170 ml bouillon
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
Er zijn vermeldingen van knoflook gevonden in India, minstens van 3000 BC en uit China van rond het jaar 0 en misschien al van 2000 BC. De duizenden jaren van handel en uitwisseling hebben knoflook gebracht tot over een groot deel van de wereld. Ook Westwaarts kwam de knoflook via Rusland tot in Duitsland.
Bereiding
Maak in een kom het gehakt aan met broodkruim, zout en peper. Voeg 1 fijngehakte knoflook, de nootmuskaat en de eieren toe. Vorm balletjes van het gehakt en wentel deze door het bloemmengsel.
Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui en paprika tot ze zacht zijn. Braad de gehaktballetjes al omscheppend rondom aan. voeg de resterende knoflook, de tomaten, tomatenpuree, wijn en bouillon toe. Laat de balletjes afgedekt 40 minuten zachtjes gaar sudderen.
Strooi er zout, peper en peterselie bij. Voeg wat suiker toe als de saus wat te zuur is.
Je kunt de gehaktballetjes prima van tevoren maken en vlak voor het serveren opwarmen.