Kokoscurry met gehaktballetjes
Hoofdgerecht voor 6 personen
Ingrediënten
450 gram rundergehakt
2 eetlepels volle Griekse yoghurt
2 bosuitjes, in ringetjes
1 1/2 theelepel chilipoeder
Zout en peper
2 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngesneden
2-3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
1 eetlepel kerriepoeder
1/2 theelepel kaneel
400 ml kokosmelk
Sap van 1 citroen
5 eetlepels koriander, kleingesneden
Witte rijst voor erbij
Gember is een zeer gezond kruid en heeft een lange geschiedenis als geneesmiddel. Zo werkt het goed tegen reisziekte, is het goed voor de maag, heeft het bloeddrukverlagende eigenschappen en zou het goed zijn voor de huid en de cholesterol. Een ander voordeel van gember: het werkt goed tegen een kater.
Bereiding
Verwarm de over op 230 graden. Bekleed een diepe bakplaat met bakpapier.
Doe het gehakt in een kom en voeg de yoghurt, bosuitjes, 1/2 theelepel chilipoeder en wat zout en peper toe. Meng alles goed. Draai 15 tot 20 gehakballetjes van elk circa 30 gram. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui 5 minuten. Voeg de knoflook en gember toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg 1 theelepel chilipoeder, het kerriepoeder en de kaneel toe en bak die ongeveer 1 minuut mee. Roer de kokosmelk en 125 ml water erdoor. Breng de curry aan de kook. Laat hem in 5 minuten licht inkoken. Roer het citroensap erdoor.
Schep de gehaktballetjes in de curry en laat die onder af en toe roeren nog 5 minuten meekoken. Neem de curry van het vuur en roer de koriander erdoor.
Ook lekker om naanbrood erbij te eten om de curry mee op te lepelen.