Franse Uiensoep
Soep voor 6 personen
Ingrediënten
90 gram gezouten boter
3 uien, in dikke ringen
2 sjalotten, in dunne ringen
1 theelepel honing
2 eetlepels tijmblaadjes, plus extra om te garneren
1 eetlepel fijngesneden salie
2 eetlepels bloem
250 ml. droge rode wijn
2 liter runderbouillon
1 eetlepel worcestersaus
2 laurierblaadjes
Zout & peper
6 sneetjes stokbrood
115 gram gruyère
Bereiding
Smelt de boter in een grote braadpan op middelhoog tot hoog vuur. Schep de uien, sjalotten en honing erin om. Laat de uien onder regelmatig omscheppen in 25-30 minuten goudgeel karamelliseren.
Roer de tijm, salie en bloem erdoor en verwarm ze nog 3-5 minuten tot de bloemsmaak is verdwenen. Roer de wijn bouillon en worcestersaus door de uien en voeg de laurierblaadjes en wat zout en peper toe. Breng de soep aan de kook op middelhoog tot hoog vuur en laat hem 15-20 minuten trekken, zodat alle smaken zich goed vermengen.
Verwijder de laurierblaadjes en breng de soep op smaak met zout en peper.
Verwarm de ovengrill voor. Leg op een bakplaat de sneetjes stokbrood en verdeel de geraspte kaas erover. Plaats de plaat 3-5 minuten onder de grill tot de kaas smelt en goudbruin is. Strooi er tijm over.
Verdeel de soep over de soepkommen en geef iedereen een stokbroodje met gesmolten kaas erbij.
Weetje: de geschiedenis van de Franse uiensoep is terug te voeren naar de achttiende eeuw. Het lijkt erop dat de Franse koning Louis XV de soep heeft uitgevonden. Na de nachtelijke avontuurtjes met zijn maitresses dronk de vorst warm water en at hij rauwe uien. Nog altijd eten Fransen de soep graag laat op de avond.