Tex Mex Meatball Subs
4 porties
Ingrediënten
4 Broodjes
600 gram Rundergehakt
2 Rode Uien
3 tenen Knoflook
2 eetlepels Tex Mex Kruiden
2 Eieren
4 eetlepels Paneermeel (plus extra)
2 blikken Tomatenblokjes
2 eetlepels Chipotle in Adobo Saus
75 gram Cheddar (geraspt)
75 gram Jonge Kaas (geraspt)
3 takjes Koriander
Versgemalen Zwarte Peper
Zeezout
2 eetlepels Olijfolie
Overige benodigdheden:
BBQ met Deksel
Skillet (30 cm)
1 chunk Rookhout (eiken)
Cheddarkaas is de meest geproduceerde kaas ter wereld en wordt op veel plekken gemaakt. Maar oorspronkelijk komt de kaas uit het Engelse dorp Cheddar in het graafschap Somerset in het Zuidwesten van Engeland. Het is een halfharde kaas, vaak met een kruimelige structuur die toch romig is. De kleur is meestal pastelgeel.
Na de bereiding van deze broodjes heb je waarschijnlijk nog wel wat saus over. Die kun je echter goed gebruiken om de volgende dag weer op te warmen. Laat even pruttelen, maak een paar kuiltjes in de saus en breek hier eieren in. Even laten pruttelen tot de eieren zijn gestold en dan serveren met brood. Dan heb je een soort Tex Mex Shakshuka, die een prima lunch vormt!
Bereiding
Steek de BBQ aan en ga daarbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
Pak ondertussen een mengkom en doe hier het gehakt in, samen met twee derde van de geraspte cheddar en jonge kaas, de eieren, het paneermeel en de Tex Mex kruiden.
Snipper vervolgens één van de rode uien en een teen knoflook goed fijn en voeg ook toe. Meng alles goed door elkaar. Is je mengsel nog iets te nat? Voeg dan nog wat extra paneermeel toe.
Draai nu 20 gehaktballetjes van het gehaktmengsel en leg deze op een bord. Zet dit bord vervolgens in de koeling en wacht tot de BBQ op temperatuur is.
Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunk rookhout toe aan de brandende kolen en leg daarna de gehaktballetjes op het indirecte deel van het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de gehaktballetjes in totaal 45 minuten.
Terwijl de gehaktballetjes liggen te roken heb je de tijd om de saus voor te bereiden. Snipper hiervoor de resterende rode ui en knoflook fijn en pak de tomatenblokjes en chipotle in adobosaus er bij.
Liggen de gehaktballetjes ongeveer 30 minuten op de BBQ? Zet dan de skillet op het directe deel van de BBQ en voeg de olijfolie toe. Sluit de BBQ met de deksel en laat de olie warm worden.
Voeg vervolgens de rode ui en knoflook toe en bak een paar minuten. Voeg daarna de chipotle in adobo saus toe en bak een minuut mee.
Daarna voeg je de tomatenblokjes toe en roer je alles goed door elkaar. Breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en wacht tot de saus een beetje begint te pruttelen. Houd hierbij de deksel van de BBQ zoveel mogelijk gesloten.
Begint de saus in de skillet te pruttelen en heb je de gehaktballetjes ongeveer 45 minuten gerookt? Haal de gehaktballetjes dan van het rooster en leg ze in de saus. Strooi er vervolgens de resterende geraspte cheddar en jonge kaas over en sluit de BBQ met de deksel. Laat de skillet nog 10 minuten op de BBQ staan. Hak ondertussen de blaadjes van de koriander door.
Haal de pan met Tex Mex gehaktballetjes vervolgens van de BBQ (gebruik een BBQ handschoen). Snijd dan je broodjes open en beleg ze eerst met de gehaktballetjes. Schep er daarna nog een beetje van de saus over. Bestrooi tot slot met een beetje van de koriander en serveer de broodjes vervolgens direct.