Moussaka

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

2 grote aubergines, in dunne plakken

3 eetlepels olijfolie

500 gram runder-  of gemengd gehakt

1 ui, gehakt

2 teentjes knoflook, gehakt

2 grote verse tomaten, gehakt (of 200 gr stukjes tomaat uit blik)

1,2 dl droge witte wijn

3 eetlepels gehakte peterselie

3 eetlepels vers broodkruim

2 eiwitten

Zout & peper


Voor de bovenlaag

40 gram boter

40 gram bloem

4 dl melk

1/2 theelepel nootmuskaat

150 gram geraspte kaas

2 eidooiers, plus 1 heel ei


De eerste aubergines werden rond 600 jaar voor Christus in China al verbouwd. Aubergines zijn een zeer goede bron van vezels en door zijn smaak en textuur worden aubergines vaak gebruikt als vleesvervanger. Aubergines zijn net als tomaten eigenlijk geen groente maar behoren tot de bessen familie. Italianen noemen de aubergine "melanzane" wat gekke appel betekend.

Je kan alle kanten op met deze vrucht, behalve dan rauw eten want aubergine bevat de stof solanine die maag- en darmklachten veroorzaakt.

Bereiding

Leg de plakjes aubergine in een vergiet en bestrooi elke laag met een beetje zout. Laat ze 20 minuten uitlekken. Spoel het zout er goed af en dep de plakjes droog met keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spreid de plakjes aubergine uit op een bakplaat. Bestrijk ze met olijfolie en bak ze in 10 minuten. Neem ze uit de oven. Laat de oven aan.

Maak ondertussen de saus. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het gehakt rul en bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak 5 minuten mee. 

Voeg de tomaten toe, schenk de wijn erbij en roer toe alles goed gemengd is. Voeg flink wat zout en peper naar smaak toe.

Breng de saus aan de kook. Laat de suas met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Neem de pan van het vuur en laat de saus ongeveer 10  minuten afkoelen. Roer de peterselie, het broodkruim en de eiwitten erdoor.

Vet een grote ovenschaal licht in. Leg de helft van de plakjes aubergine in een gelijkmatige laag erin. Schep de saus erop en strijk hem gelijkmatig uit. Leg de resterende plakjes aubergine erop.

Maar de bovenlaag. Breng de boter, bloem en melk in een pan op laag vuur al kloppend aan de kook. Blijf kloppen tot een gladde romige saus ontstaat. Zet het vuur lager en laat de saus 2 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en roer peper en zout, de nootmuskaat en de helft van de kaas erdoor. 

Laat de saus 5 minuten afkoelen. Klop de eidooiers en het ei erdoor. Schenk de saus over de plakjes aubergine en strooi de resterende kaas erover. Bak het gerecht 30-40 minuten, tot het goudbruin is. Laat de moussaka voor het serveren 10 minuten staan.


Koken met Angela 2021 | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin