
Bieten tzatziki*
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten salade
1 gekookte rode biet
150 gr Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
Peper en zout
Scheutje olijfolie
2 takjes dille
De rode biet of wel kroot, is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet en behoort, net als onder andere de suikerbiet, tot de bietensoort Beta vulgaris, ondersoort vulgaris. Het woord 'biet' is een Oud Germaanse ontlening aan het Latijnse 'beta'.
De rode biet zoals wij deze kennen komt voor rond het middellandse zee gebied, Kelin Azie en de Kauakasus. De Grieken en de Romeinen schreven er al over maar toen was de biet nog een lange bleke wortel. Pas rond 1558 wordt er door een Italiaanse Botanist geschreven over een rode wortel.
Bereiding
Rasp de gekookte rode biet fijn en laat dit uitlekken. Met wat keukenpapier kan je goed het vocht verwijderen.
Voeg de Griekse yoghurt toe aan de rode biet.
Hak de knoflook fijn en voeg dit toe aan de yoghurt. Meng alles door elkaar.
Breng de bieten tzatziki op smaak met peper en zout, wat olijfolie en verse dille.
Serveer de tzatziki met pitabrood of flatbread. Ook is het lekker om er stukjes komkommer in te dippen.